XXII Małopolski Konkursu Szkół Gastronomicznych "KUCHNIA BEZ GRANIC"
XXII Małopolski Konkursu Szkół Gastronomicznych "KUCHNIA BEZ GRANIC"
Korzystając z zaproszenia Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, nasi uczniowie wzięli udział w XXII Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych „KUCHNIA BEZ GRANIC”.
4 marca zostały ogłoszone wyniki XXII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych organizowanego przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie. Konkurs objęty był honorowym patronatem Małopolskiego Kuratora Oświaty, Marszałka Województwa Małopolskiego oraz Prezydenta Miasta Krakowa. Tematem konkursu tegorocznej edycji była Kuchnia bez granic.
Celem konkursu było między innymi propagowanie różnorodności potraw i napojów, dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych, rozwijanie zainteresowań, pomysłowości i inicjatywy oraz wyrabianie poczucia estetyki i piękna.
Tegoroczna edycja konkursu, ze względu na sytuację epidemiczną związaną z COVID 19, przeprowadzona była w formie on line: uczestnicy przesłali recepturę i dokumentację fotograficzną swojej pracy. W konkursie wzięło udział 16 szkół, w sumie we wszystkich kategoriach łącznie 47 uczestników.
Nasz Ośrodek w kategorii kucharz reprezentowali:
- Mirosław S. uczeń klasy III BS, który sporządził roladę gołąbkową z sosem słodko – kwaśnym – „Szczypta polskiej tradycji w nowoczesnym wydaniu”;
- Róża K. uczennica klasy I BS, która sporządziła „Szaszłyki wege kontra owoce w boczku”.
Serdecznie gratulujemy WYRÓŻNIENIA, które otrzymali nasi uczniowie i życzymy im dalszych sukcesów!