Wycieczka
Celem wycieczki była obserwacja prac polowych w okresie jesiennym, rozpoznawanie roślin na polach uprawnych i grządkach warzywnych, kształcenie postawy szacunku dla ludzi i przyrody jak również przygotowanie potraw z wykorzystaniem grilla.
Podczas z rozmowy z gospodarzem uczniowie dowiedzieli się, jakie konieczne prace wykonuje się w polu jesienią, rozpoznawali maszyny rolnicze oraz warzywa pozostające jeszcze na grządkach.
Uczniowie z klasy III SPDP w ramach zajęć gospodarstwa domowego przygotowali kiełbaskę, korzystając z udostępnionego przez gospodarza grilla.
Wycieczka dostarczyła wiele cennych informacji z zakresu prac polowych, praktycznej wiedzy dotyczącej pielęgnacji i zbioru warzyw. Uczniowie dowiedzieli się jakie przetwory można zrobić wykorzystując warzywa z własnej grządki.
Drugą częścią wycieczki była wizyta uczniów w warsztacie stolarskim. Celem tej wizyty było zapoznanie się z pracą stolarza. Pan Grzegorz wyjaśnił, jakich materiałów i narzędzi używa się w warsztacie stolarskim i jakiego rodzaju sprzęty się wykonuje. Rozmowa ze stolarzem okazała się bardzo ciekawa i przyczyniła się do utrwalenia zdobytej wcześniej wiedzy.
Serdecznie dziękujemy za gościnność właścicielom gospodarstwa rolnego oraz warsztatu stolarskiego.