Wyjazd na zajęcia praktyczne oraz warsztaty kulinarne

Powiększ
Wyjazd na zajęcia praktyczne oraz warsztaty kulinarne
do "Karczmy Matras" w Limanowej

 

Dnia 18 lutego oraz 27 marca 2019r. uczniowie klasy I BS i III ZSZ o Profilu Kucharz wraz z nauczycielami zawodu odwiedzili Karczmę „Matras” w Limanowej. Celem tego wyjazdu było odbycie praktyki zawodowej w zakładzie gastronomicznym oraz uczestnictwo w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Szefa Kuchni gościnnej restauracji.

Na początku zajęć praktycznych uczniowie zostali zapoznani z zapleczem gastronomicznym karczmy oraz wyposażeniem technicznym i obsługą maszyn i urządzeń. Następnie pod czujnym okiem Szefa Kuchni Pana Łukasza T. uczniowie rozpoczęli pracę. Zostały przydzielone im rozmaite zadania: gotowanie, smażenie naleśników, sporządzanie i lepienie uszek, praca „na zmywaku”, obieranie, krojenie. Uczniowie mięli okazję zapoznać się szczegółowo z funkcjonowaniem systemu HACCP w zakładzie. Chętni uczniowie popracowali również za barem, parząc kawę i obsługując klientów. Ponadto uczniowie mieli okazję dwukrotnie wziąć udział w warsztatach kulinarnych, podczas których uczyli się nie tylko poprzez pokaz ale przede wszystkim działania praktyczne.

Zajęcia w „Karczmie Matras” dostarczyły niesamowitych wrażeń, miłych wspomnień ale przede wszystkim wzbogaciły wiedzę i umiejętności naszych uczniów. 

 

 

 

 

 

                                      

                                                          

                           

 

27 marca 2019