XVII Małopolski Konkurs Kucharsko-Cukierniczy w Krakowie

Powiększ
XVII Małopolski Konkurs Kucharsko-Cukierniczy w Krakowie
sukcesem uczniów SB w SOSW Dobra

XVII Małopolski Konkurs Kucharsko-Cukierniczy w Krakowie

- sukcesem uczniów SB w SOSW Dobra

 

 

W dniu 15 marca 2018r., uczniowie Szkoły Branżowej w Specjalnym Ośrodku Szkolno – Wychowawczym w Dobrej wzięli udział w XVII Małopolskim Konkursie Kucharsko- Cukierniczym w Krakowie. Patronat honorowy nad konkursem objęli: Wojewoda Małopolski, Marszałek Województwa Małopolskiego, Prezydent Miasta Krakowa i Małopolski Kurator Oświaty.

 

Celem konkursu była integracja uczniów szkół branżowych specjalnych z Małopolski i zagranicy, wdrażanie do doskonalenia i wykorzystania umiejętności zawodowych, pokonywanie barier w celu aktywnego mimo niepełnosprawności funkcjonowania na rynku pracy.  Dzięki organizowanym konkursom każdy uczestnik ma szanse prezentacji umiejętności i osiągnięcia sukcesu, co podnosi wiarę we własne możliwości i motywuje do dalszego samodoskonalenia.

Za każdym razem konkursowi towarzyszy inna tematyka. Tegorocznej edycji przyświecał temat ,,Świat baśni, bajek i legend”. Pięknie udekorowany stół oraz bajeczne potrawy prezentowali wychowankowie Ośrodka na swoim stanowisku. Pracowali w zespołach dwuosobowych, mając do wykonania zadania z wcześniej podaną tematyką konkursu. Oceny prac dokonywali przedstawiciele Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej oraz  przedstawiciele krakowskich restauracji i cukierni pod kątem organizacji pracy, właściwego procesu technologicznego, jakości i estetyki wykonywanych potraw, przestrzegania przepisów bhp oraz dekoracji i wystroju stołu do ekspedycji potrawy.

Uczniowie SOSW Dobra wykazali się wysokimi umiejętnościami w zastosowaniu technik kulinarnych, dzięki czemu  za dekorację potraw „Żeberko w leśnym mchu” i „Muchomorki z bajkowym nadzieniem” otrzymali I miejsce w tej kategorii.

Dodatkowo udało im się zdobyć uznanie i podziw obserwatorów oraz uczestników konkursu, przez co przyznano im również „Nagrodę Publiczności”.

 

15 marca 2018