Wyjazd na warsztaty kulinarne "Kuchnia Molekularna"

Powiększ
Wyjazd na warsztaty kulinarne "Kuchnia Molekularna"
i spotkanie z dietetykiem w szkole podstawowej w Jurkowie

Dnia 15 maja 2018r. uczniowie Szkoły Branżowej odwiedzili Szkołę Podstawową w Jurkowie. Celem tego wyjazdu było pogłębienie wiedzy o swoim zawodzie, odbycie warsztatów kulinarnych „Kuchnia Molekularna” oraz spotkanie z Dietetykiem.

Podczas tego spotkania uczniowie mogli zaczerpnąć bliższych informacji na temat zawodu Kucharz, spotkać się z Szefem Kuchni „Karczmy Matras” oraz dowiedzieć się jak wygląda praca kucharza „za kulisami”. Ponadto Wychowankowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych z zakresu kuchni molekularnej, podczas których mogli uzyskać informację na temat rozbijania cząsteczek, gotowania w azocie, smażenia na wodzie oraz sporządzania trwałych sosów i pianek. Mogli również obserwować proces sporządzania potraw kuchni molekularnej oraz posmakować tych specjałów. Natomiast Pani Dietetyk przeprowadziła prelekcję na temat zasad prawidłowego odżywiania się, piramidy żywieniowej oraz warsztaty dotyczące czytania etykiet na produktach spożywczych. Uczniowie dowiedzieli się jak bardzo szkodliwe, szczególnie dla młodego organizmu, mogą być wszelkie używki, napoje energetyzujące oraz żywność typu fast – food.

Dzięki temu spotkaniu młodzież mogła zdobyć wiedzę zarówno teoretyczną jak i praktyczną z zakresu kuchni molekularnej oraz zasad prawidłowego odżywiania się.

 

15 maja 2018