Dydaktyczna wycieczka do gospodarstwa rolnego
W dniu 18.10.2017r. uczniowie klas: I, II i III Szkoły Przysposabiającej do Pracy w ramach zajęć ogrodniczych i zajęć kulinarnych wzięli udział w dydaktycznej wycieczce do gospodarstwa rolnego p. A. i E. Żabówka z Dobrej. W ramach wycieczki odbyły się również zajęcia kulinarne uczniów klasy III SPDP.
Piękna pogoda pozwoliła nam na obserwację prac polowych. Gospodarz ciekawie opowiedział jak zmieniają się obowiązki rolnika w zależności od pory roku. Jesień to czas zbiorów. Na polach odbywają się również prace przygotowawcze pod wiosenne zasiewy. Uczniowie z rozmowy z gospodarzem dowiedzieli się, jakie konieczne prace wykonuje się w polu jesienią. Obserwowali pracę gospodarza na polu, nazywali wykonywane czynności, rozpoznawali maszyny rolnicze. Gospodyni przypomniała uczniom jak prawidłowo przechowuje się takie warzywa jak: ziemniaki, marchew, pietruszka czy buraki. Pokazała również jak sadzić czosnek jesienią, aby na drugi rok cieszyć się pięknymi główkami własnego czosnku.
Grupa uczniów z kl. III SPDP w ramach zajęć kulinarnych przygotowała smaczne grillowane warzywa, kiełbaskę oraz zdrową surówkę. Było też trochę słodkości przygotowanych przez gospodynię. Mufinki, pączki i sernik wszystkim bardzo smakowały i rozeszły się w błyskawicznym tempie.
Wycieczka dostarczyła wiele cennych informacji z zakresu prac polowych, pielęgnacji i zbioru warzyw jak również praktycznej wiedzy dotyczącej walorów zdrowotnych owoców i warzyw dostępnych jesienią oraz zdrowego sposobu odżywiania się poprzez sporządzanie zdrowych surówek.
Serdecznie dziękujemy gospodarzom za gościnność.