XVI Małopolski Konkurs Kucharsko-Cukierniczy w Krakowie

Powiększ
XVI Małopolski Konkurs Kucharsko-Cukierniczy w Krakowie

   W dniu 23 marca 2017r., uczniowie klasy III ZSZ wzięli udział w XVI Małopolskim Konkursie Kucharsko- Cukierniczym pod patronatem Małopolskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników Rady Dzielnicy XVIII miasta Kraków. Celem konkursu była: integracja uczniów szkół zawodowych specjalnych z Małopolski i  z  zagranicy, kształtowanie umiejętności zawodowych w zakresie współdziałania, konkurencji, prezentacji wyrobu, oraz wdrażanie młodzieży do doskonalenia i wykorzystania umiejętności zawodowych, komunikacji społecznej, pokonywania barier w celu aktywnego funkcjonowania na rynku pracy.W konkursie co roku biorą udział uczniowie szkół zawodowych specjalnych z Małopolski oraz Węgier, Czech, Słowacji i Niemiec. Za każdym razem konkursowi towarzyszy inna tematyka. Tegorocznej edycji przyświecał temat „Produkty regionalne inspiracją współczesnego stołu”. Pięknie udekorowany stół oraz przysmaki regionalne prezentowali uczniowie ZSZ na swoim stanowisku. Pracowali w zespołach dwu osobowych, mając do wykonania zadania z wcześniej podaną tematyką konkursu. Oceny prac dokonywała komisja w składzie przedstawicieli Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników i nauczycieli szkół gastronomicznych pod kątem organizacji pracy, właściwego procesu technologicznego, jakości i estetyki wykonywanych potraw, przestrzegania przepisów bhp oraz dekoracji i wystroju stołu do ekspedycji potrawy. W trakcie konkursu każdorazowo organizowane są pokazy wykonane przez mistrzów sztuki kulinarnej i cukierniczej, członków Stowarzyszenia Małopolskiego Kucharzy i Cukierników  z Krakowa. Uczestnicy konkursu: Michał i Ewa z ZSZ zaprezentowali się znakomicie, stanęli na wysokości zadania. Przygotowali danie regionalne:  Rolada drobiowa w boczku, sos bryndzowy, pęczak z suską sechlońską, buraczki z miodem oraz kwaśnica z ziemniaczanym podpłomykiem.  Wszystko wyglądało pięknie i smakowało bardzo dobrze. Zwieńczeniem konkursu było pojawienie się Lajkonika, który wprawił wszystkich w radosny nastrój.Konkurs ten przysparza nauczycielom i uczniom wiele satysfakcji, jest swego rodzaju sprawdzeniem swoich umiejętności kulinarnych uczniów. Oprócz nagród i dyplomów, które otrzymują, wiele uwagi poświęcono ich zmaganiom w prasie lokalnej: w Gazecie Wyborczej, Głosie Nowej Huty, Dzienniku Polskim, oraz w prasie branżowej: w Przeglądzie Piekarsko – Cukierniczym oraz Przeglądzie Gastronomicznym oraz na stronach WWW, m.in. www.zss14.pl.

23 marca 2017