Wycieczka zawodoznawcza

31.03.2025r. uczniowie Szkoły Branżowej brali udział w wyciecze zawodoznawczej do Powiatowego Urzędu Pracy oraz Karczmy Matras w Limanowej.
W poniedziałek (31 marca) w siedzibie Starostwa Powiatowego w Limanowej odbyło się spotkanie uczniów Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Dobrej z doradcą zawodowym Powiatowego Urzędu Pracy w Limanowej, Edytą Mrożek. W wydarzeniu wzięło udział 21 uczniów oraz trzech opiekunów. Celem spotkania było omówienie sytuacji młodych ludzi na rynku pracy, przedstawienie działalności Powiatowego Urzędu Pracy oraz zapoznanie uczestników z ofertą poradnictwa zawodowego. Szczególną uwagę poświęcono usługom skierowanym do osób poniżej 30. roku życia, które są zarejestrowane jako osoby bezrobotne. W trakcie prelekcji doradca zawodowy przedstawiła aktualną sytuację młodzieży na rynku pracy w powiecie limanowskim i województwie małopolskim, omówiła zawody deficytowe oraz prognozy dla rynku pracy. Podkreśliła również znaczenie określania celów zawodowych i znajomości własnych predyspozycji. Po części informacyjnej odbyła się sesja pytań i odpowiedzi. Następnie przeprowadzono zajęcia warsztatowe. Młodzież rozwiązywała test pn. „Arkusz predyspozycji zawodowych”, dzięki któremu mogli poznać typy swoich zainteresowań zawodowych oraz odpowiadające im grupy zawodów. W ramach ćwiczeń wykonano także zadanie pt. „Samo się kręci”, którego motywem przewodnim było hasło: „Jeśli ktoś nic z siebie nie daje, to nie może pójść dalej”.Uczestnicy otrzymali materiały przygotowane przez PUP, w tym ulotki informacyjne, publikację „Barometr zawodów 2025” dla powiatu limanowskiego oraz inne materiały promocyjne.Na zakończenie wizyty doradca zawodowy oprowadziła młodzież po siedzibie Powiatowego Urzędu Pracy, zapoznając uczestników z rozmieszczeniem poszczególnych działów i zakresem obowiązków realizowanych na danych stanowiskach.
W dalszej części wycieczki uczniowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych oraz kelnerskich w Karczmie Matras. Zapoznali się z układem funkcjonalnym zakładu oraz obowiązkami pracownika na stanowisku pracy: kucharz, pomoc kuchenna, pomoc kelnerska, osoba sprzątająca i housekeeping. Podczas warsztatów kucharskich uczniowie sporządzali pod czujnym okiem szefowej kuchni potrawy regionalne a następnie przeprowadzili ekspedycję sporządzonych potraw. Podczas warsztatów kelnerskich uczniowie zaznajamiali się z zasadami obsługi kelnerskiej, nakrywali do stołu, czyścili zastawę stołową, serwowali sporządzone napoje gorące oraz zimne a następnie obsługiwali swoje koleżeństwo podczas ekspedycji potraw. Zapoznali się z wyposażeniem baru i rozdzielni kelnerskiej, gdzie podejmowali próby pracy w charakterze pomocnika kelnera.
Na zakończenie wycieczki czekała uczniów bardzo miła niespodzianka, przygotowana przez Właścicieli Karczmy Matras w postaci przygotowanego przez uczniów, pod czujnych okiem Szefowej Kuchni pysznego obiadu, wykwintnego deseru i smakowitych napojów.
AB, IZ, LK