XXIII Małopolski Konkurs Kucharsko – Cukierniczy

XXIII Małopolski Konkurs Kucharsko – Cukierniczy uczniów szkół branżowych specjalnych o Puchar Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości
20 marca 2025 roku w Zespole Szkół Specjalnych nr 14 w Krakowie odbył się XXIII Małopolski Konkurs Kucharsko – Cukierniczy uczniów szkół branżowych specjalnych o Puchar Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości. Udział w tym wydarzeniu wziął I Małopolski Wicekurator Oświaty – Artur Pasek. Konkurs odbył się przy współpracy ze Stowarzyszeniem Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Małopolskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości.Patronat honorowy nad XXIII Małopolskim Konkursem Kucharsko – Cukierniczym objęli: Prezydent Miasta Krakowa dr Aleksander Miszalski, Małopolska Kurator Oświaty – dr Gabriela Olszowska oraz Zarząd Rady Dzielnicy XVIII.
Celem konkursu była: integracja uczniów szkół zawodowych specjalnych z Małopolski i z zagranicy, kształtowanie umiejętności zawodowych w zakresie współdziałania, konkurencji, prezentacji wyrobu, oraz wdrażanie młodzieży do doskonalenia i wykorzystania umiejętności zawodowych, komunikacji społecznej, pokonywania barier w celu aktywnego funkcjonowania na rynku pracy.Wydarzenie było dobrą okazją do spróbowania wielu potraw przygotowanych przez uczestników konkursu. Osoby biorące w nim udział wykazały się dużą wiedzą, zaangażowaniem oraz pomysłowością, co sprawiło, że stał on na bardzo wysokim poziomie, co podkreślali członkowie jury.
W konkursie co roku biorą udział uczniowie szkół specjalnych kształcących w zawodach gastronomicznych z Małopolski oraz Czech, Słowacji. Tegorocznej edycji tematem był „Obiad i deser jak u mamy”. Pięknie udekorowany stół oraz przygotowane pyszności prezentowali uczniowie Szkoły Branżowej na swoich stanowiskach, pracowali w zespołach dwuosobowych, mając do wykonania zadania z wcześniej podaną tematyką konkursu. Oceny prac dokonywała komisja w składzie przedstawicieli Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników pod kątem organizacji pracy, właściwego procesu technologicznego, jakości i estetyki wykonywanych potraw, przestrzegania przepisów bhp oraz dekoracji i wystroju stołu do ekspedycji gotowego wyrobu. Wszystkie potrawy zachwycały nie tylko swoim smakiem ale również wyglądem. Konkurs ten to wielka satysfakcja dla uczniów oraz nauczycieli.
Ponadto grupa uczniów z klasy I, II oraz III BS bacznie przyglądała się zmaganiom swoich koleżanek oraz uczestniczyła w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez przewodniczącego jury pana Zbigniewa Kurleto. Uczniowie brali również udział w oficjalnej części konkursu, podczas której mogli zobaczyć oraz zdegustować przygotowane podczas konkursu potrawy i wyroby cukiernicze.
Dziękujemy uczennicom Kamili J. oraz Róży K. za godne reprezentowanie naszej szkoły w konkursie!
AB, IZ, Ecz.