Wycieczka zawodoznawcza
Wycieczka zawodoznawcza do Powiatowego Urzędu Pracy w Limanowej oraz do Karczmy „Matras” w Limanowej – 30.11.2023r.
Celem wycieczki było: wdrażanie uczniów do doskonalenia i wykorzystania umiejętności zawodowych, komunikacji społecznej, pokonywania barier w celu aktywnego funkcjonowania na rynku pracy. Zapoznanie z najnowszymi informacjami z zakresu rynku pracy, aktywizacji zawodowej i preorientacji zawodowej- prelekcja w Powiatowym Urzędzie Pracy w Limanowej . Poznanie specyfiki działalności zakładu gastronomicznego i ewentualnej perspektywy zatrudnienia oraz zainteresowanie uczniów lokalnym rynkiem pracy.
30.11.2023r. uczniowie Szkoły Branżowej brali udział w wyciecze zawodoznawczej do Powiatowego Urzędu Pracy oraz do Karczmy „Matras” w Limanowej, podczas której:
W PUP Limanowa:
- spotkali się z doradcą zawodowym, który przedstawił sytuację na rynku pracy;
- zapoznali się z ciekawymi ofertami pracy;
- zaznajomili się z najnowszymi i najbardziej atrakcyjnymi ofertami kształcenia w powiecie limanowskim;
- uzyskali informacje dotyczące kursów, szkoleń i stażów organizowanych przez Urząd Pracy;
- zapoznali się z Urzędem Pracy, rozmieszczeniem stanowisk, w których można uzyskać pomoc i wsparcie jako osoba bezrobotna;
- uczestniczyli w prelekcji, podczas której uzyskali najważniejsze informacje na temat kształcenia zawodowego i możliwości zatrudnienia na rynku pracy, jak również uczestniczyli w rozmowach i zadawali nurtujące pytania.
W Karczmie Matras:
- zapoznali się z układem funkcjonalnym zakładu gastronomicznego;
- zaznajomili się z zadaniami na poszczególnych stanowiskach pracy: pomoc kuchenna i kelnerska, kucharz, kelner, pracownik sprzątający, pracownik pralni;
- rozpoznawali, nazywali i podejmowali próby uruchamiania maszyn i urządzeń będących na wyposażeniu zakładu;
- obserwowali obróbkę wstępną: mycie, obieranie, krojenie, szatkowanie, itp.;
- obserwowali i omawiali czynności wykonywane w zmywalni naczyń stołowych i kuchennych;
- zapoznali się z wyposażeniem baru i rozdzielni kelnerskiej, gdzie podejmowali próby pracy w charakterze pomocnika kelnera;
- uzupełniali pomocnik kelnerski;
- czyścili i polerowali zastawę stołową;
- zaznajomili się z zasadami przygotowania sali konsumenckiej przed przyjęciem gościa oraz z zasadami porządkowania pomieszczeń w zakładzie gastronomicznym po wyjściu gościa.
Na zakończenie wycieczki czekała uczniów bardzo miła niespodzianka, przygotowana przez Właścicielkę zakładu P. Katarzynę w postaci pysznego obiadu, słodkiego poczęstunku i smakowitych napojów. Również podczas trwania tej niespodzianki uczniowie aktywnie uczestniczyli w zajęciach, serwując potrawy i napoje oraz stosując zasady savoir vivre podczas pobytu w restauracji.
Uczniowie wraz z nauczycielami zawodu serdecznie dziękują Dyrekcji Powiatowego Urzędu Pracy oraz Właścicielom Karczmy „Matras” za serdeczne przyjęcie oraz pomoc w poszerzaniu wiadomości i umiejętności zawodowych!
Organizatorzy wycieczki: AB, IZ