Ekologiczny tryb życia i kulinarny recykling
INNOWACJA PEDAGOGICZNA - „Ekologiczny tryb życia i kulinarny recykling” – DZIAŁANIE: warsztaty w ramach zajęć praktycznych dla uczniów SB pod hasłem „Kuchenny recykling” oraz konkurs „Eko-potrawa”
Podczas trwania innowacji pedagogicznie uczniowie klas branżowych w ramach zajęć praktycznych uczyli się jak wykorzystywać pozostające surowce aby się nie zmarnowały i zostały umiejętnie spożytkowane. Uczniowie robiąc przegląd lodówki i szafki sprawdzali, które produkty należy jak najszybciej wykorzystać aby się nie zepsuły. Mając taką listę kreatywnie planowali ćwiczenia – czyli co można sporządzić z wybranych produktów. I tak powstały:
- Ciasteczka z jabłkiem – pozostałość ciasta francuskiego i jabłek;
- Pizza z "lodówkowych rozmaitości”;
- Zapiekanka z makaronu i mrożonek, których nie należy już dłużej przechowywać gdyż kończy się ich termin ważności;
- Naleśniki z rozmaitością – czyli słonym nadzieniem z pozostałego mięsa i warzyw;
- Ciasto ze śliwkami;
- Deser z pozostałych owoców.
Po takim treningu kulinarnym uczniowie klas branżowych podjęli rywalizację w ramach konkursu „Eko-potrawa”. Każda klasa planowała i sporządzała wybraną Eko-potrawę. Uczniowie sporządzali listę dostępnych produktów i planowali co z nich wykonać. Ponadto podczas sporządzania potraw zwracali baczną uwagę na właściwą obróbkę wstępną (nie obieranie owoców i warzyw lub bardzo cienkie obieranie, wykorzystywanie maksimum surowca), oszczędność wody, energii elektrycznej i gazu oraz właściwą segregację śmieci.