Wycieczka zawodoznawcza

Powiększ
Wycieczka zawodoznawcza

W dniu 27.09.2022r. uczniowie Szkoły Branżowej Specjalnego Ośrodka Szkolno- Wychowawczego w Dobrej uczestniczyli w 1-dniowej wizycie zawodoznawczej do restauracji "Tartak"w Młynnym.

Celem wizyty w restauracji było poznanie organizacji i funkcjonowania restauracji w poszczególnych działach, a także rolą poszczególnych stanowisk pracy. Manager restauracji Pani Natalia Matras-Ochlust omówiła zasady sprzedaży usług oraz organizacji przyjęć okolicznościowych. Szef kuchni a zarazem właściciel restauracji pan Jakub Kasiński przedstawił zasady pracy w kuchni i rolę jaką odgrywa współpraca działu produkcji z managerem, a także z działem obsługi kelnerskiej.

Dzięki gościnności restauracji uczestnicy mogli uczestniczyć w zorganizowanych warsztatach kulinarnych gdzie wspólnie  szefem kuchni sporządzali zupę dyniową z grzankami z czarnego chleba i groszkiem ptysiowym, spaghetti z ciemnym i jasnym makaronem a na deser ciasto marchewkowe z lodami. Do dekoracji dania głównego i deseru uczniowie użyli samodzielnie zebranych z ogródka ziół i malin.

Pracownicy restauracji bardzo chętnie opowiadali o swojej pracy, a także udzielali wyczerpujących odpowiedzi na liczne pytania uczestników wyjazdu. Wszyscy Pracownicy podkreślali konieczność ciągłego doskonalenia w zawodzie. Ponadto uczniowie zapoznani zostali ze standardami obsługi i wyposażeniem restauracji.

Mieli możliwość obserwować pracowników w trakcie swoich zajęć i zapoznać się ze specjalistycznym wyposażeniem zakładu.

Młodzież mogła zwrócić uwagę na szeroki zakres obowiązków pracowników, podejmujących pracę w zakładach gastronomicznych i przekonać się, jak szeroko należy rozumieć branżę i jak wiele możliwości daje kształcenie zawodowe. Wizyta zawodoznawcza umożliwiła uczniom poznanie od strony praktycznej ich zawodu.

Serdecznie dziękujemy za gościnność i miłe przyjęcie panu Jakubowi Kasińskiemu i jego załodze oraz za zorganizowany pokaz i możliwość odpoczynku w przy restauracyjnym ogródku.

 

27 września 2022