XX Małopolski Konkurs Kucharsko– Cukierniczy
XX Małopolski Konkurs Kucharsko– Cukierniczy
„Tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu”
W dniu 19 maja 2022 roku w Zespole Szkół Specjalnych nr 14 w Krakowie, odbył się XX Małopolski Konkurs Kucharsko – Cukierniczy pt. „Tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu” o Puchar Małopolskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Krakowa i Małopolskiego Kuratora Oświaty.
Celem konkursu jest integracja uczniów szkół branżowych specjalnych z Małopolski i zagranicy, wdrażanie do doskonalenia i wykorzystania umiejętności zawodowych, pokonywanie barier w celu aktywnego mimo niepełnosprawności funkcjonowania na rynku pracy. Dzięki organizowanym konkursom każdy uczestnik ma szanse prezentacji umiejętności i osiągnięcia sukcesu, co podnosi wiarę we własne możliwości i motywuje do dalszego samodoskonalenia. Udział w konkursie dostarcza uczniom jak również i nauczycielom dużo satysfakcji.
Uczniowie pracowali w zespołach dwu osobowych, mając do wykonania zadania z wcześniej podaną tematyką konkursu. Oceny prac dokonuje komisja w składzie przedstawicieli Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników i nauczycieli szkół gastronomicznych pod kątem organizacji pracy, właściwego procesu technologicznego, jakości i estetyki wykonywanych potraw, przestrzegania przepisów bhp oraz dekoracji i wystroju stołu do ekspedycji potrawy.
Nasi uczniowie (Róża K. kl. II BS oraz Paweł F. kl. II BS) w wyniku udziału w konkursie zdobyli NAGRODĘ SPECJALNĄ MAŁOPOLSKIEGO KURATORA OŚWIATY oraz WYRÓŻNIENIE.
Serdecznie gratulujemy i jesteśmy z Was bardzo dumni!