Warsztaty kulinarne

Warsztaty Kulinarne prowadzone w ramach projektu „Rozwój CKZ w Powiecie Limanowskim - poszerzenie oferty szkół prowadzących kształcenie zawodowe i ustawiczne, a także kształcenie dla uczniów ze specjalnymi potrzebami”

             

W ramach projektu „Rozwój CKZ w Powiecie Limanowskim - poszerzenie oferty szkół prowadzących kształcenie zawodowe i ustawiczne, a także kształcenie dla uczniów ze specjalnymi potrzebami” w latach 2020 – 2022 odbyły się warsztaty kulinarne „Kuchnie Świata” dla uczniów Branżowej Szkoły I stopnia.

Głównym celem zajęć było poszerzenie wiadomości i umiejętności praktycznych w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii, kucharz.

Podczas spotkań sporządzono wybrane potrawy z kuchni polskiej, kuchni regionalnych oraz kuchni świata. Uczniowie przygotowywali niecodzienne potrawy, jak np. pierogi z waty cukrowej, lody ogórkowe, makaron z zielonej herbaty, jadalne balony i mrożone kulki kawowe oraz sajgonki, lasagne, tort szwarcwaldzki, przekąski i inne. Przy użyciu cyrkulatora sous vide przygotowano soczystą kaczkę, dziczyznę oraz krewetki. Uczniowie mogli nauczyć się jak można łączyć smaki, sporządzając mus z cebuli i żurawiny czy pudding dyniowy. Sporządzali również tradycyjne polskie potrawy, jak np. krokiety, karminadle, zupę grzybową, pierogi, itp. Nabyli nowe wiadomości dotyczące zwyczajów żywieniowych w dawnej Polsce, wpływie kuchni innych narodów na kuchnię polską oraz charakterystycznych potraw dla kuchni wybranych narodów.

            Podczas warsztatów uczniowie mogli zaobserwować nowoczesne techniki i metody sporządzania potraw oraz ich dekoracji. Ponadto wychowankowie mieli możliwość zadawania rozmaitych pytań związanych z tajnikami kulinarnymi i podejmować próby samodzielnego sporządzania potraw z zakresu kuchni polskiej i kuchni innych narodów.  

            Produkty spożywcze na warsztaty kulinarne zostały zakupione w ramach środków unijnych pozyskanych z projektu.

Warsztaty, które dostarczyły niesamowitych wrażeń, każdorazowo kończyły się wspólną oceną organoleptyczną oraz degustacją tak niecodziennie przygotowanych potraw.