Konkurs Świąteczno - ekologiczny "Na Święta gotuję i niczego nie marnuje"

KONKURS ŚWIĄTECZNO – EKOLOGICZNY „NA ŚWIĘTA GOTUJĘ I NICZEGO NIE MARNUJĘ”
 
Przed świętami Wielkanocnymi w ramach działań innowacyjnych „Ekologiczny tryb życia
i kulinarny recykling” uczniowie klas branżowych zdobywali wiadomości i umiejętności podczas zajęć
praktycznych i przedmiotów zawodowych nie tylko z zakresu sporządzania potraw i wypieków
świątecznych ale również umiejętnego wykorzystania wszystkich surowców i nie marnowania
produktów spożywczych. Uczniowie, sporządzając wypieki wielkanocne starali się dokładnie odważać
i odmierzać surowce, tak aby wszystkie zostały wykorzystane, a wszelkie odpady poprodukcyjne
zostały w możliwy sposób przetworzone i ponownie wykorzystane podczas pieczenia i gotowania.
Przy sporządzaniu potraw świątecznych również planowano jak wykorzystać wszystkie surowce, a
jeżeli tworzyły się tzw. odpady kulinarne, np. w postaci ugotowanego mięsa lub pozostałości wędlin,
wykorzystywano je do sporządzenia bigosu lub zapiekanki. Ponadto zwracano uwagę na oszczędność
wody podczas mycia, gazu i prądu podczas obróbki cieplnej.
Podczas takich zajęć uczniowie przekonali się, że można wykorzystać wszystkie produkty
spożywcze, minimalizować ilość odpadów a pozostałe produkty spożywcze wykorzystać do
sporządzania innych potraw czy wypieków. Ponadto, uczniowie przekonali się, że taka oszczędność to
nie tylko ratowanie środowiska ale również własnego budżetu.