Dni EKO - Dzień Soku, zdrowej przekąski
DNI EKO – DZIEŃ SOKU, ZDROWEJ PRZEKĄSKI
W dniach 02 – 03 marca 2023r. uczniowie szkoły branżowej zorganizowali warsztaty dla
społeczności szkolnej pod hasłem „DNI EKO” – czyli dni soku i zdrowej przekąski bez kulinarnych
odpadów. Uczniowie w ramach zajęć praktycznych sporządzali soki przy użyciu wyciskarek
wolnoobrotowych, wykorzystując wszystkie surowce przy minimalnym uzyskaniu kulinarnych
odpadów. Celem tych warsztatów było pokazanie wychowankom Ośrodka, że można pić zdrowe soki
a przy tym tak wykorzystać surowce do maksimum aby powstało jak najmniej tzw. odpadów
poprodukcyjnych, co sprawia że nie tylko oszczędzamy pieniądze ale również dbamy o środowisko
naturalne. W drugim dniu warsztatów uczniowie sporządzali zdrową przekąskę – czyli kolorowe
kanapki, które również były sporządzane przy maksymalnym wykorzystaniu surowców i minimalnej
produkcji odpadów. Celem tych warsztatów było zachęcenie uczniów społeczności szkolnej do
samodzielnego przygotowywania II śniadania a co za tym idzie nie kupowania gotowych i często
niezdrowych produktów, które zawierają opakowania. Podczas warsztatów uczniowie dbali o
oszczędzanie wody, prądu i gazu.
Po zakończonych warsztatach uczniowie częstowali wychowanków i pracowników Ośrodka
sporządzonymi sokami i przekąskami, promując przy tym zdrowe odżywianie oraz nie marnowanie
surowców oraz zapobieganie produkcji odpadów poprodukcyjnych oraz śmieć w postaci opakowań
po spożytych produktach.