WYCIECZKA ZAWODOZNAWCZA KLAS BRANŻOWYCH
6 listopada 2025r. odbyła się wycieczka zawodoznawcza klas branżowych do ZUS oraz na warsztaty kulinarne. Uczniowie dzięki pracownikom ZUS mogli sprawdzić jak funkcjonuje tutejszy zakład, jakie sprawy mogą załatwić, jaki wniosek wypełnić. W ZUS można załatwić wiele spraw, zarówno w placówce, jak i online przez Platformę Usług Elektronicznych (PUE ZUS). Można m.in. składać wnioski o emerytury, renty, zasiłki (chorobowe, macierzyńskie) oraz uzyskać zaświadczenia. Przedsiębiorcy mogą zarządzać sprawami swoich pracowników. Te praktyczne informacje z pewnością zaowocują w przyszłości. Następnie udaliśmy się do Karczmy „Matras”, gdzie już czekali na nas znani szefowie kuchni z restauracji „Pokusa” ze Szczawnicy, którzy ten wyjątkowy dzień poświecili aby popracować wspólnie z uczniami naszej szkoły. Dzięki gościnności właścicieli Karczmy uczniowie pod okiem fachowców mogli korzystać z wyposażenia kuchni oraz sali dla gości. Szefowie kuchni z pasją opowiadali o swojej pracy oraz przygotowali zadania kulinarne. Uczniowie pod ich okiem oraz nauczycieli praktycznej nauki zawodu p. Ani i p. Iwony mięli dobrać się w dwu osobowe grupy i przygotować swoje stanowisko pracy do wykonania super zdrowej pizzy. Każda grupa w ciągu 10 minut dobierała składniki, a następnie pod okiem szefów kuchni wykonywała pizzę, którą sami musieli upiec i wydać na stoły, które były przygotowane przez nich samych. Nielada wyzwanie, gdyż wszystko odbywało się w określonym czasie. Należało wykonać kilka czynności jedna po drugiej. Pizze wyszły znakomite, ale to nie koniec. Szefowie zaproponowali uczniom zrobienie zdrowej lemoniady z natki pietruszki, wody, soku z cytryny i miodu. Wspaniały orzeźwiający napój dał wszystkim dużo energii. Następnie był czas na deser. Każdy miał przygotować puchar owoców z jogurtem i dodatkami. Szefowie kuchni wraz z załogą Karczmy ocenili 6 najlepszych i według nich najstaranniej wykonanych i najzdrowszych deserów. Przy pięknie nakrytym stole uczniowie mogli zjeść przygotowane dania. Właściciele Karczmy udostępnili swój lokal do warsztatów, ale dodali oczywiście od siebie wiele produktów, za co im serdecznie dziękujemy. To był wspaniały dzień dla wszystkich- tyle znakomitych wskazówek i przede wszystkim dobrej pracy. Dziękujemy serdecznie szefom kuchni „Pokusa” oraz całej cudownej załodze Karczmy „Matras”.
AB, IŻ, DGI